CONTACTLENZEN

Optiek Cuyx - Contactlenzen

Voor contactlenzen bent u bij Optiek Cuyx aan het juiste adres. We zijn op de hoogte van de nieuwste technologie en volgen voortdurend bijscholing, zowel in het binnen- als het buitenland.

Eerste belangrijke vraag: kunt u wel contactlenzen dragen en welk type heeft u dan precies nodig?

Om dit na te gaan, voeren we vooraf een uitgebreid oogonderzoek uit met gespecialiseerde apparatuur. Verder kijken we of u voldoende traanvocht heeft. We meten ook de kromming van de oogbol. Dit is essentieel voor het kiezen van de juiste lens.

Als tijdens ons onderzoek blijkt dat u een oogafwijking heeft, verwijzen we u door naar een oogarts. Optiek Cuyx werkt overigens samen met verscheidene oogartsen.

Uw ogen zijn onze zorg. Daarom geven we een deskundig advies en uitgebreide begeleiding.

Ook als u een speciale oogafwijking heeft, kunt u steeds bij ons terecht voor lenzen. Zo kunt u met een ‘ovaal’ oog (astigmatisme) nog contactlenzen dragen. In dit geval bieden de zogenoemde ‘torische’ lenzen een oplossing. Die passen het zicht aan het oog aan.

Heeft u een probleem met veraf en dichtbij en wil u lenzen dragen?
Geen probleem: er bestaan tegenwoordig progressieve (multifocale) lenzen. U moet hierbij wel rekening houden dat het zicht voor veraf en dichtbij nooit helemaal perfect zal zijn.

Optiek Cuyx zoekt samen met u naar de juiste oplossing. 

KIEST U VOOR ZACHTE CONTACTLENZEN?

Zachte lenzen bestaan uit een materiaal dat flexibel wordt in combinatie met vocht. Ze zijn groter en meer flexibel dan harde lenzen. Er zijn minder soorten maten (krommingen) dan bij harde lenzen, aangezien de lens zichzelf beter aanpast aan de vorm van het oog.

Door haar poreuze structuur neemt de zachte lens veel water op. Ze zuigt zich makkelijk aan het oog vast en zit comfortabel. Deze lens wordt wel sneller vuil, omdat ze vermengd worden met allerlei stoffen in het traanvocht.

Vanwege het onderhoud zijn zachte lenzen duurder dan harde. Zachte lenzen moeten altijd in lenzenvloeistof bewaard worden. Anders worden ze hard en kunnen ze breken. Bij zowel harde als zachte lenzen wordt aangeraden ze ’s nachts uit te doen, en de ogen regelmatig te laten controleren.

Bij zachte lenzen maken we een onderscheid tussen een dagelijks, wekelijks of maandelijks systeem. Samen met u bespreken we welke formule het beste bij u past. 

OF ZIJN HARDE CONTACTLENZEN VOOR U AANGEWEZEN?

Harde of vormvaste lenzen hebben een langere levensduur en laten veel zuurstof door. Dit houdt het oog gezond. Harde zijn aangewezen bij een sterke achteruitgang van het oog.

Daar staat tegenover dat harde lenzen minder flexibel zijn dan de zachte. Hierdoor kunnen ze minder comfortabel aanvoelen. Al is dit nadeel relatief, want de laatste jaren is er grote vooruitgang geboekt door het gebruik van andere materialen. Zo wordt het oncomfortabele perspex niet meer gebruikt. De meeste harde lenzen gaan een paar jaar mee en zijn relatief goedkoop in onderhoud. 

VELE VOORDELEN

- Het dragen van contactlenzen verandert uw uiterlijk niet.

- Lenzen beslaan niet en belemmeren uw zicht niet bij regen of sneeuw of vochtige omgeving.

- Contactlenzen liggen dicht tegen de oogbol aan. Daarom vertekenen ze uw beeld niet.

- Het dragen van contactlenzen veroorzaakt geen druk op uw neus en oren.

- Lenzen (zachte) kunt u bij vrijwel elke vorm van sportbeoefening dragen. 

MAAR OOK ENKELE NADELEN

- Aan het dragen van lenzen gaat een gewenningsperiode vooraf.

- Als drager van contactlenzen moet u regelmatig controles laten uitvoeren.

- U moet elke dag uw lenzen goed reinigen.

- Contactlenzen kunnen irriteren in een omgeving met droge (air conditioning!), stoffige of rokerige lucht.
  Tevens zijn sommigen gevoeliger voor licht en daardoor snel geneigd een zonnebril op te zetten.

- Een branderig gevoel bij langdurig beeldschermwerk.

- Minder comfort bij vermoeidheid, slecht onderhoud of te weinig knipperen met de ogen. 

NAZORG

Nacontrole is belangrijk voor het behoud van gezonde ogen. Problemen bij dragers van contactlenzen zijn niet altijd even makkelijk op te sporen. Daarom kunt u bij nieuwe lenzen best een controle laten uitvoeren. Dan wordt ook laten nakijken of de sterkte voldoende is. Zo'n controle duurt slechts vijf minuten.

Klik hier om een afspraak te maken. 

 

 

Comments